sobota 15. února 2014

NP Erawan a jízda nočním vlakem

Kdybych měla shrnout všechny přírodní, historické a jiné krásy, které jsme v Thajsku poznali, ze všeho nejvíce se mi asi líbil vodopád, který jsme viděli v národním parku Erawan. Nebyl to ale ledajaký vodopád - měl 7 pater a jednotlivá patra byla od sebe celkem vzdálená, takže jsme absolvovali docela hezkou menší túru, než jsme se dostali na samotný vrchol.
Co bylo velmi zajímavé, byl thajský způsob ochrany přírody -> tak například u nás v Čechách by bylo koupání ve vodopádech v národním parku přinejmenším zakázáno a poměrně přísně trestáno. Tady se ve všech etážích vodopádu cachtaly desítky lidí!
Lidé dokonce skákali do vody nebo jezdili po kamenech jak na klouzačce. Jeden háček to však mělo - žádné plavky, museli jste se koupat oblečení!  
Druhá zajímavá věc byly PET lahve - na začátku jsme museli zaplatit depozit 20THB za každou lahev, co jsme s sebou nesli. Zapsali si nás do seznamu a když jsme cestou zpět přišli a ukázali, že jí neseme zpět, depozit nám byl vrácen. Je to proto, aby tam ty lahve lidi nepohazovali a neničili přírodu :)

V Erawanu to bylo opravdu moc krásné a všem, kteří budou cestovat do Thajska, toto místo vřele doporučuji.





Po příjemně stráveném půldni nás minibus zavezl na oběd a poté nám začala poněkud náročnější část dne - přesun 3 hodiny minibusem do města Nakon Pathom, odkud nám jel v 9 večer noční vlak na jih Thajska. 

Ve vlaku jsme měli každý svůj "bunkr" s postelí. (Ty zelené závěsy se daly zatáhnout a člověk měl trochu soukromí)
Byla tam sice kvůli klimatizaci trochu zima, ale vlak velmi příjemně drncal, a tak jsem z dvanáctihodinové cesty naprostou většinu prospala. (mám velkou radost, že jsem se naučila spát v dopravních prostředcích - nyní mi už dvanácti a více hodinové přesuny utíkají jak voda :) 
Vlak nabral jen hodinu zpoždění. A to jsme měli štěstí, protože na thajské poměry je hodina opravdu málo!

Druhý den ráno jsme dorazili na jih Thajska do města Suratthani. Abychom toho cestování neměli málo, ještě nás čekal tříhodinový přesun do oblasti Krabi. Ale o Krabi až zítra!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý komentář Vám moc děkuji!